background-image

Aangeboren afwijkingen

Een aangeboren afwijking of aandoening wordt ook wel een congenitale afwijking genoemd. Men lijdt hieraan wanneer hij/zij geboren wordt en de klachten, klinische tekens of symptomen aanwezig zijn.

Erfelijke aandoeningen

Een aangeboren afwijking heeft te maken met verschillende factoren, het kan erfelijk zijn of bij de geboorte ontwikkeld. Men verwart vaak een erfelijke aandoening met een aangeboren afwijking. Een aangeboren afwijking en een erfelijke aandoening zijn dus niet hetzelfde. Veel aangeboren afwijkingen hoeven niet erfelijk te zijn en sommige uiten zich later dan bij de geboorte. Erfelijke aandoeningen zijn meestal ziektes die door een afwijking in de genen generatie op generatie worden doorgegeven.

Meestal meerdere oorzaken

Meestal is er niet een oorzaak aan te wijzen voor een aangeboren afwijking maar er zijn er wel veel die er aan kunnen bijdragen zoals: het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, zuurstofgebrek of alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, stoornissen in de genen of infectieziekten.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de lichaamsdelen van een kind speelt vooral af in de eerste drie maanden van zijn leven. Afwijkingen zoals het missen van een arm/been, het verdubbelen van vingers/tenen, het syndroom van down en de groeistoornis achondroplasie kunnen voorkomen in combinatie met elkaar. Wanneer er familieleden zijn met zo'n aandoening is het verstandig spoedig een arts te raad plegen zeker voor het ondernemen van een zwangerschap. De kans op een kind met een aangeboren afwijking neemt voor een vrouw boven de 36 heel erg toe.

Softenon is een bekend middel dat afwijkingen veroorzaakt. Wanneer een vrouw dit geneesmiddel tegen ochtendmisselijkheid inneemt zal het risico op een kind met ernstige afwijkingen toenemen.