background-image

Acne

De aangeboren aandoening acne is een van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens en kan zich tonen in de vorm van puistjes, mee-eters of grotere ontstekingen. Deze ontstekingsziekte wordt veroorzaakt door talgklieren die te veel talg produceren waardoor het talg niet weg kan en de klieren verstoppen.

Ontstaan acne

Het ontstaan van acne begint met de toename van de geslachtshormonen. Dit leidt tot vergroting van de talgklieren en talgproductie. Overmatig talg en dode huidcellen vertoppen de talgklieren. Afgesloten talgklieren ontstaan en leiden tot een ontstoken huid.
Maar er zijn meer oorzaken voor het ontstaan van acne op de toename van geslachtshormonen na. Een vette huid vergroot de kans op het krijgen van acne, psychologische stres, poriën afsluitende cosmetica, omgevingsfactoren, hoge vochtigheidsgraad van de omgeving, erfelijke aanleg, de aanmaak van te veel hormonen en druk door kleding op de huid.

Vormen van acne

Er zijn verschillende vormen van acne; Acne vulgaris, acne conglobata, acne fulminans, acne infantum en acne ectopica. Deze vormen hebben ieder een eigen behandelwijze voor genezing. Bij elke vorm van acne kunnen littekens ontstaan maar komen vooral bij ernstigere vormen voor zoals acne conglobata. Acne kan vooral in ernstige gevallen zeer hinderlijk zijn en zorgen voor schaamte, uitsluiting en somberheid.

Acne komt het meest voor bij jonge mannen en vrouwen van 15 tot 18. Acne op een latere leeftijd komt minder voor dan bij tieners maar 40 tot 50% van de volwassenen tussen de 20 en 40 jaar heeft last van aanhoudende acne of een vette huid.

Voedselallergie

Acne wordt niet veroorzaakt door een voedselallergie, vitaminetekort, slechte hygiëne of het eten van chocola, varkensvlees, patat en mayonaise.

Acne