background-image

Aids voorkomen

Aids is een ernstige ziekte die u kunt oplopen door middel van geslachtsgemeenschap. Mensen over heel de wereld zijn geÏnfecteerd met het HIV virus of aids. Aids is niet te genezen, maar wel te voorkomen. Deze informatie zal u helpen uzelf te beschermen tegen het aids virus. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertellen wij u in de volgende alinea's.

Iemand die aids heeft is besmet met het HIV virus, maar dit betekent niet dat hij of zij een gevaar is voor de omgeving. Omdat aids alleen kan worden overgedragen door geslachtsgemeenschap, kunt u die persoon gewoon blijven aanraken en hoeft u niet uit zijn of haar buurt blijven.

Voorkomen

Als u wilt voorkomen dat u het virus krijgt zijn er een aantal mogelijkheden. Voorbehoedsmiddelen zoals condooms voorkomen dat u geÏnfecteerd raakt. Als u zeker van uw zaak wilt zijn, kunt u zelf en uw partner een HIV-test laten doen.

Condoom gebruiken

Als u vaginale geslachtsgemeenschap heeft, dan dient u gebruik te maken van een condoom. Hebt u anale geslachtsgemeenschap, dan dient u een wat steviger condoom te kopen dat speciaal gemaakt is voor anale geslachtsgemeenschap. Hebt u oraal seksueel contact dan dient u contact tussen bloed en sperma te voorkomen. Ook contact tussen bloed en bloed kan ervoor zorgen dat het HIV-virus wordt overgedragen. Hebt u wondjes op uw lichaam dan is het noodzaak dat hier geen sperma of bloed in komt.

Geen medicijnen

Er zijn geen medicijnen die iemand met aids kunnen genezen. De medicijnen zijn alleen in staat om het leven van aidspatiënten te verlengen. Vooral in derdewereldlanden komt aids vaak voor. Hier is in de ziekenhuizen niet genoeg geld om voor elke prik een nieuwe naald te gebruiken. Het HIV-virus kan dan via dergelijke naalden worden overgedragen op andere mensen die worden geprikt met de besmette naalden.

Aids voorkomen