background-image

Autofinanciering

Een autofinanciering is een lening die toch best vaak voorkomt in leenland. Vaak is het toch wat makkelijker en kan deze financiering worden geregeld bij en vanaf de dealer zelf waar u de auto hebt aangeschaft. Tegen een autofinanciering wordt altijd anders aangekeken dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Hetzelfde als bij een hypotheek natuurlijk, omdat uw auto of uw huis in het geval van een hypotheek als onderpand gezien kan worden.

Mocht u dan uw betalingsverplichtingen niet willen of kunnen voldoen. Dan kan de kredietverstrekker bezwaar maken op uw onderpand, in dit geval uw auto en in het geval van een hypotheek uw huis. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar vaak is het maandelijkse bedrag wat u moet betalen met een autofinanciering een meevallertje en komen de meeste leners die een autofinanciering hebben er makkelijk vanaf. Toch zijn er wel degelijk nadelen. Als bijvoorbeeld de auto eerder stuk gaat of niet meer kan worden bereden dan de autofinanciering. Dan zit u nog aan de autofinanciering vast. Uiteraard gebeurt dit niet veel en is dit ook veel te voorkomen, maar er is natuurlijk altijd een risico aanwezig die ook zeker aan de autofinanciering vast zit. Met een autofinanciering kunt u eigenlijk gewoon uw auto financieren wat zonder autofinanciering echter niet was gelukt.

Een extra gevaar is weer wel dat mensen vaak een te dure auto aanschaffen met een autofinanciering, waardoor er dus toch wel een aflosprobleem ontstaat als er elke maand een bedrag moet worden betaald plus de rente aan de kredietverstrekker. Hieronder zullen wij het verder toelichten en er op in gaan om de voordelen én de nadelen te bekijken van de autofinanciering.

Voordelen van een autofinanciering

Een belangrijk voordeel van een autofinanciering is dat de maandlasten vaak veel lager zijn dan bij een normale lening, omdat uw auto als onderpand kan gelden. Verder is de rente ook lager dan bij een normale lening, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dit heeft ook weer te maken met de auto als onderpand. Het is goedkoper dan het aanschaffen van een auto als de auto langer meegaat. Vaak is dit het geval en hebt u daarvoor meestal een verzekering en dat is dus zeker een voordeel.

Nadelen van een autofinanciering

Een nadeel is ook het onderpand dat uw auto daarvoor wordt gebruikt. Mocht u bijvoorbeeld een te dure auto hebben gekocht. Dan kan het zijn dat er beslag op uw auto wordt gelegd en dan bent u natuurlijk veel verder van huis. Het blijft toch een nadeel dat u ergens aan vast zit. Natuurlijk is dit ook zo bij andere vormen van leningen, maar bij een autofinanciering is dit nog wat directer, omdat u toch al gebruikt maakt van de financiering. Een stukje weggegooid geld is misschien de rente die moet worden betaald en dat kan dus ook zeker als een stukje weggegooid geld gezien worden. Natuurlijk is dit ook zo bij andere leningen of financieringen. Maar hier maakt u natuurlijk al gebruik van de auto met de autofinanciering.

Autofinanciering