background-image

Bitcoin mining

Je hebt er vast al eens van gehoord, 'bitcoin mining'. Maar wat is dat nou en hoe werkt dat precies? Hieronder wordt uitgelegd hoe het 'minen' van digitale valuta werkt. Het eerste wat je denkt bij de term 'bitcoin mining' is waarschijnlijk dat er nieuwe bitcoins worden aangemaakt. Eigenlijk is die naam een beetje ongelukkig gekozen. Dat is namelijk niet de hoofdzaak van minen.

Wat doen bitcoin miners?

- Miners verwerken transacties in blokken.
- Miners ontvangen een beloning in de vorm van bitcoins.
- Miners beveiligen het netwerk.
Voordat we verder gaan over mining is het noodzakelijk om eerst even iets uit te leggen over het bitcoin netwerk.

Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk

Bitcoin was het eerste gedecentraliseerd netwerk waarmee je geld kon ontvangen, versturen en beheren. Tegenwoordig zijn er meerdere van dergelijke netwerken, maar het begon allemaal bij de bitcoin.
Betalen gaat heel makkelijk. Je opent je bitcoin wallet, je de scant de QR-code van diegene aan wie je wilt betalen en verzendt het gewenste aantal bitcoins. Deze transactie wordt direct naar de wallet van de ontvanger gestuurd. Dit gaat direct, dus van persoon naar persoon.
Bij een banktransactie gaat dat allemaal heel anders. Je verzendt via de bank-app de transactie naar de ontvangen. Deze transactie gaat niet direct, maar van bank naar bank. Zit de ontvanger bij een andere bank dan jij, dan duurt het langer voordat die het ontvangt. Transacties tijdens de feestdagen kunnen nog langer duren, omdat je van minimaal één, maar vaak van twee banken afhankelijk bent. De banken controleren namelijk deze transacties en dat zorgt voor deze vertragingen.

Computers controleren de transacties

Bij bitcoin worden de transacties door een netwerk van computers gedaan (decentraal) en niet door één centrale partij (de bank). Ieder knooppunt in het netwerk heeft een eigen kopie van de transactiegeschiedenis van bitcoin. De transacties worden door alle computers het netwerk gecontroleerd en in blokken verwerkt. Zo ontstaan telkens blokken met transacties. Deze blokken staan in volgorde van oud naar nieuw, waardoor er een keten van blokken met transacties ontstaat. Hier komt de naam 'blockchain' vandaan.
Hier komen nu de miners aan bod. Miners verwerken alle bitcointransacties in de blokken die in de blockchain staan.

Miners verwerken transacties

In principe kan iedereen 'zomaar' blokken toevoegen aan de blockchain. Daarvoor moet jouw computer de juiste oplossing van een wiskundig vraagstuk hebben. Des te sneller je computer is, des te meer oplossingen die per seconde kan hebben, dus des te meer blokken met transacties die kan toevoegen.
Wat de apparatuur van een miner dus doet is zoveel mogelijk wiskundige vraagstukken oplossen om zo veel mogelijk blokken aan de blockchain toe te kunnen voegen. De computer verwerkt de informatie van alle transacties in een blok en haalt die door een algoritme. De oplossing die daarna uit dat algoritme komt moet juist zijn, pas dan kan de miner het blok toevoegen. Om dat zo snel mogelijk te kunnen doen moet je computer over veel, zo veel mogelijk, rekenkracht beschikken. Je computer, dus je 'mining apparatuur' moet daarmee bewijzen dat het werk heeft geleverd, ook wel 'Proof of Work' genoemd.

Beloning in de vorm van bitcoin

Bitcoin miners ontvangen een beloning elk toegevoegde transactieblok zoals hierboven genoemd. Dat is als tegemoetkoming voor hun rekenkracht en stroomverbruik. Voor miners vormt dit de motivatie om dit werk uit te voeren. De ontvangen beloning zijn nieuw aangemaakte bitcoins. Naast deze vergoeding ontvangt de miner ook alle transactiekosten van de losse transacties in het blok.
De beloning voor het minen wordt om de vier jaar gehalveerd. Dit heet bitcoin block halving.

Elke tien minuten een blok

Het bitcoin netwerk bestaat inmiddels uit vele duizenden miners. Om de tien minuten mag er weer een nieuw blok bij komen. Dat staat vastgelegd in de code van de bitcoin blockchain. Om te voorkomen dat de blokken te snel worden vrijgegeven wordt de moeilijkheidsgraad van het minen verhoogd, zodat het minen tien minuten blijft duren.
Een bijkomend voordeel van het verhogen van de moeilijkheidsgraad is dat hierdoor automatisch ook de veiligheid van het netwerk omhoog gaat. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om bitcoin te hacken. Je hebt dan namelijk meer dan de helft (dus minimaal 51%) van alle rekenkracht op het netwerk nodig. Hier komt ook de naam van een aanval op de blockchain vandaan. Die wordt namelijk 51%-attack genoemd. Een dergelijke aanval is hierdoor dus vrijwel uitgesloten, omdat er gewoonweg teveel gezamenlijke rekenkracht is.

Zelf bitcoin minen

In het begin was het minen van bitcoin zeker rendabel. Op dit moment is het gezien de benodigde rekenkracht en het stroomverbruik eigenlijk niet meer rendabel om als individu bitcoin te minen. In de beginjaren kon je minen met een simpele laptop. Doordat er steeds meer miners bij kwamen werd de moeilijkheidsgraad steeds verder verhoogd. Daardoor had je als miner steeds betere en snellere computers nodig om nog te kunnen minen. Dat is nu zover opgelopen dat bitcoin minen als individu op dit moment eigenlijk niet meer rendabel is.
Tegenwoordig wordt bitcoin minen daarom veelal uitgevoerd door zogeheten mining pools. In zo'n mining pool hebben bedrijven hun krachten gebundeld en jij kunt je daarbij aansluiten om gezamenlijk te minen. De inkomsten wordt dan weer verdeeld over het aantal deelnemers. Doordat de inkomsten worden verdeeld onder vele miners is ook deze vorm van bitcoin minen bijna niet meer rendabel. Je kunt natuurlijk ook gewoon bitcoins minen om het netwerken te ondersteunen en draaiende te houden.
Er zijn website waarop je middels een calculator eenvoudig kunt berekenen welke cryptomunt het meest winstgevend is om te minen. Let hierbij wel op, want de markt is continu in beweging, dus dit verandert continu. Het voordeel hiervan is dat ook met een lagere gezamenlijke rekenkracht cryptomunten minen rendabel wordt.

Welke bitcoin mining apparatuur heb je nodig

Voor bitcoins minen heb je geavanceerde ASIC-chips nodig. De bekendste fabrikant van bitcoin mining apparatuur is het Chinese Bitmain. Deze fabrikant brengt regelmatig nieuw apparatuur uit voor het minen van cryptocurrency's als bitcoin en litecon. Aan de allernieuwste apparatuur hangt een prijskaartje van om en nabij de duizend euro. Tel daarbij het stroomverbruikt van deze apparatuur op, want deze moet dag en nacht draaien om er nog iets aan over te houden. Deze mining apparatuur maakt bovendien relatief veel lawaai en produceren veel warmte. Veel miners plaatsen hierdoor deze apparatuur in een aparte omgeving, zoals een aanbouw of schuur.

Bitcoin mining