background-image

Gebroken neus

Neusfracturen komen vaak voor. U kunt een gebroken neus krijgen doordat u er een klap op heeft gekregen of door een ongeluk. Het kan ook al bij de geboorte voorkomen. Dit gebeurd dan in het geboortekanaal. Vaak komt dit echter niet voor.

Val op het gezicht

In de meeste gevallen breekt u uw neus bij een val op het gezicht. Bij motorrijders gebeurd dit vaak door een klap op het hoofd, ondanks dat ze een helm droegen. Maar wat zijn precies de symptomen van een gebroken neus? Dit zijn eigenlik dezelfde symptomen als bij andere breuken namelijk: pijn, misvormingen, zwelling of zelfs bloedingen.

Kraakbeen

Daarnaast kan het ook nog voorkomen dat het kraakbeen van het neustussenschot beschadigd is. Bloed en zwellingen zijn echter vervelende bijkomstigheden. Een neusfractuur is dan bij onderzoek moeilijk waar te nemen. Maar wat kunt u precies doen bij een gebroken neus?

Ziekenhuis

Belangrijk is om meteen naar het ziekenhuis te gaan. Hoogstwaarschijnlijk wordt er een röntgenfoto gemaakt van het gebroken gedeelte. Dit geniet echter niet de voorkeur, aangezien röntgenfoto's niet specifieke informatie over neusfracturen geven. Artsen geven eerder de voorkeur aan een CT-scan. Met een CT-scan wordt nauwkeurige informatie verkregen.
Mocht u bij een ongeluk een gebroken neus oplopen, dan is het belangrijk dat u meteen onderzocht wordt Dit nog voordat er zwellingen ontstaan. Mochten ook weke delen van de neus beschadigd zijn, dan worden die gedeelten gehecht. In een later stadium moet u ook operaties ondergaan, om uw neus weer recht te zetten. Iets wat u toch graag wilt.

Gebroken neus