background-image

Haargroei

Ieder mens moet naar de kapper als het haar te lang is. De ene juicht bij het idee, de andere gruwelt bij het idee. Maar hoe lang groeit het haar eigenlijk? Een artikel met een harig randje.

Snelheid haargroei

De snelheid waarmee het haar groeit is ongeveer 1,25 centimeter per maand. Dit neemt als u ouder bent qua snelheid af met ongeveer 1 centimeter per maand Tijdens uw levens komt uw haar in drie fases terecht, namelijk de anagen, de catagen en de telgogen. De meeste haren zullen in de periode van één tot zes jaar meegaan.

Haarverlies

Iedere dag verliest u ongeveer honderd haren. Deze haren worden in de anagen-fase meteen weer vervangen door nieuwe haren. Gebeurd dit niet, dan ontstaat er kaalheid. Dit gebeurd in de catagen. De telogen - de laatste fase - zorgt ervoor dat nieuw haar gaat groeien in de papil, waarna oud haar afvalt.

Overal haar

Overal op uw lichaam kunt u haar krijgen. Op iedere plaats op uw lichaam groeit haar even snel. Er is dus geen duidelijk verschil tussen de haar bij de geslachtsdelen, onder de oksels, bij de pony, nek of kruin. Veel mensen denken dat haar op de pony sneller groeit, maar dat is maar gezichtsbedrog. Dit komt vaak ook doordat daar meer wordt geknipt.
Naast dat u uw haar gaat knippen bij de kapper, zijn er nog meer mogelijkheden om van het (vele) haar af te komen. Denk hierbij aan een tondeuse. Of u pakt natuurlijk zelf de schaar. Dit wordt echter niet aangeraden.

Haargroei