Een koortslip is voor veel mensen een doorn in het oog. Bent u echter eenmaal besmet met het virus, dan raakt u het ook niet meer kwijt. Voorkom dus dat u het virus dat een koortslip veroorzaakt in uw lichaam krijgt.
Maar hoe kan u nou besmet raken? Meestal gebeurd dit al als u nog in uw kinderjaren zit. Als u in aanraking komt - bijvoorbeeld door zoenen - met iemand die een koortslip heeft, is de kans groot dat u ook een koortslip krijgt. Ditzelfde geldt voor niet direct fysiek contact. Het drinken uit een glas waar daarvoor iemand uit heeft gedronken die een koortslip heeft, kan er ook voor zorgen dat u zelf een koortslip oploopt.
Er zijn tal van mogelijkheden om een koortslip voor te zijn. Zorg in eerste instantie dat uw weerstand op peil is. Eet en drink gezond en zorg voor voldoende nachtrust. Vermijdt daarnaast contact met mensen die een koortslip hebben. Was vaak uw handen als u een koortslip hebt. Bescherm u mond tegen zonlicht. Dit kunt u doen door lippenbalsems te kopen waarin een zonnefactor zit verwerkt.
Een koortslip duurt meestal een aantal dagen. Daarna verdwijnt het weer. Een koortslip in de 'slapende vorm' (dus niet zichtbaar) is niet overdraagbaar. Het virus - en dus ook en koortslip - kan weer zichtbaar worden als u uw weerstand laag is of bij hormonale schommelingen, iets wat voor de vrouw geld. Wetenschappelijk is het bewezen als vrouwen zwanger zijn of in de menstruatie-periode zitten, de kans op een koortslip groter is.