background-image

Lenen alleen als het moet

Soms ontkom je er niet aan en moet je geld lenen. Je hebt meteen geld nodig en hebt dat niet. Je weet dat geld lenen geld kost. Je moet naast het geleende bedrag ook rente betalen, je betaalt dus meer terug dan je hebt geleend als je leent bij een financiële instelling. Het kan je een voordeeltje opleveren als je van iemand kunt lenen die daarvoor geen rente vraagt. Maar pas op: het wordt zo wel heel gemakkelijk om te gaan lenen. Beperk dit en leen alleen als het echt niet anders kan. Ga je er te gemakkelijk mee om, dan heb je straks een groot probleem. Het geleende bedrag zal een keer terugbetaald moeten worden.

Probeer te sparen en niet te lenen

Als je een spaarpotje hebt zul je niet snel hoeven lenen. Een lening kost namelijk altijd geld behalve als je renteloos kunt lenen. Realiseer je dat een lening (ook als je geen rente hoeft te betalen) altijd een keer terugbetaald moet worden. Je leeft dus met een schuld en die draag je mee totdat hij is afbetaald. Leen alleen als je bijvoorbeeld geld nodig hebt voor de reparatie van je auto, omdat je anders niet kunt gaan werken. Leen nooit voor luxe spullen en artikelen die niet noodzakelijk zijn, dat oude bankstel kan nog wel even blijven staan.

Lenen bij familie

Lenen bij familie is een optie. Wellicht is een familielid bereid je renteloos geld te lenen. Voor noodzakelijke uitgaven, waarvoor je zelf geen geld hebt, kun je daar gebruik van maken. Maak wel een duidelijke afspraak over de terugbetaling. Dat is voor beide partijen belangrijk. Er zijn veel familieruzies ontstaan door het lenen van geld. Zorg dat alles duidelijk is, zet het op papier en onderteken het beide. Dit voorkomt misverstanden.

Lenen