background-image

Loopbaanbegeleiding

Woorden zoals loopbaanbegeleiding, loopbaancoach en loopbaanadvies worden door elkaar gebruikt om hetzelfde proces aan te duiden. De laatste jaren zie je wel een verschuiving. De loopbaancoach zal je niet langer meer een bindend advies geven maar je steeds meer begeleiden bij het maken van keuzes. Daarom worden de termen nu ook vaker door elkaar gebruikt. Eén gedachte moet je daarbij altijd in je achterhoofd houden. Verwacht na één sessie nog geen grote wonderen. Je kan het vergelijken met naar de fitness gaan. Ook na 1 dag trainen kom je niet thuis met grotere spierballen. Het hele proces vergt een gestage opbouw.

Net als bij je eerste sportles heb je een expert nodig. Een getrainde buitenstaander die de foutjes die je onbewust maakt, steeds corrigeert totdat je de juiste acties zelfstandig en correct kunt uitvoeren.

Een begeleidings-, coachings-, of adviestraject is daarom de beste manier om jezelf te trainen in het vergroten van je zelfinzicht. Met dat getrainde zelfinzicht worden de vele keuzes ten aanzien van je loopbaan een stuk makkelijker.

Wat zijn de voordelen van loopbaanbegeleiding?

Via een loopbaanadviestraject krijg je een goed beeld van je zelfinzicht, je passie en je intrinsieke motivatie. Drie belangrijke elementen om je keuze te bepalen. Zij liggen aan de basis van plezier, positieve energie, kracht, zelfvertrouwen, discipline, succes en zingeving. Allemaal elementen die van essentieel belang zijn voor een loopbaanadviestraject.

Om diverse redenen kun je als werknemer, student of ondernemer jezelf afvragen of jouw situatie op dit moment optimaal is. Je kunt aan de volgende motieven denken:

  • Je bent op zoek naar je echte passie, of een nieuwe uitdaging
  • Je wilt een betere 'work-life balance' realiseren
  • Je ervaart negatieve effecten op je werk, zoals tegenzin, stress, irritaties, en/of onzekerheid
  • Je hebt moeite om te bepalen wat op dit moment de juiste keuze voor jou is, of je durft misschien de stap nog net niet aan
  • Je bent ontslagen, of hebt ontslag genomen en moet snel weer aan een baan, of je wilt juist even rustig de balans opmaken
  • Je bent (bijna) klaar met je studie en weet nog niet wat je daarna precies wilt gaan doen
  • Er doet zich een nieuwe kans voor, maar daarvoor wil je nog niet opgeven wat je nu al hebt
  • Loopbaanbegeleiding helpt je om jezelf beter te leren kennen en om bovenstaande issues op te kunnen lossen. Je vergroot je zelfinzicht en je zelfbewustzijn en daarmee boor je nieuwe energiebronnen aan die je helpen om in actie te komen.

Loopbaanbegeleiding