background-image

Ondernemer worden

Misschien is het slim om te zeggen dat u geen ondernemer kunt worden, maar dat u een ondernemer moet zijn. De meeste ondernemers hebben niet eens een opleiding hiervoor. Waarom niet? Omdat zij blijkbaar weten wat ze moeten doen. Een soort instinct. Toch kunt u natuurlijk leren en lezen over de vaardigheden van het ondernemen. Wij willen u niet ontmoedigen en misschien bent u wel die ene, perfecte ondernemer. Wij vertellen u graag hoe u de vaardigheden van een goede ondernemer kunt aanleren en hoe u misschien zelf wel een echte ondernemer kunt worden.

Niet elke maand hetzelfde inkomen

Als u bang bent om kritiek te krijgen of om af te gaan voor uw directe en indirecte omgeving, dan is dit de eerste stap die u moet nemen. Als u bang bent om af te gaan voor anderen, dan wordt uw onderneming niets. U heeft lef nodig en u dient niet bang te zijn om te falen. Het hebben van een vast salaris is natuurlijk erg fijn, maar als u zelfstandig ondernemer bent dan heeft u niet elke maand hetzelfde inkomen. U mag niet bang zijn om geen inkomen te hebben. Het zelfstandig ondernemerschap is en blijft een risico.

Ondernemingsplan

Heeft u uw angsten overwonnen, dan dient u een ondernemingsplan te schrijven. Daarin geeft u aan wat uw plannen zijn. Wat gaat u verkopen? Aan wie gaat u verkopen? Hoe gaat u uzelf onderscheiden van uw concurrenten? Wat gaat u precies doen? Wat kost het om uw plannen uit te voeren? Wat gaat het opleveren? Wat zijn de risico's? In uw ondernemingsplan wordt voor uzelf en voor anderen duidelijk wat u gaat doen. U kunt aan de hand van uw plan ook om feedback vragen. Met een goed ondernemingsplan kunt u de bank overtuigen van uw goede idee.

Er zijn vele websites met informatie over het ondernemerschap, kijk voor een begin, met stappenplan voor het ondernemersplan, op Starten eigen bedrijf.nl voor een eerste oriëntatie.

Ondernemer worden