background-image

Spaarkrediet

Een spaarkrediet is in principe geen gewone kredietvorm, maar eerder een combinatie van een krediet en een investering (op termijn). De voordelen van een spaarkrediet zijn dan weer vergelijkbaar met die van een doorlopend krediet. Voor het afbetalen van een spaarkrediet wordt echter gebruik gemaakt van een zogenaamd spaarproduct. U zult voor dit spaarproduct een maandelijkse premie dienen te betalen waardoor u op deze manier na een bepaalde periode een specifiek kapitaal heeft opgebouwd. Dat kapitaal kan door de spaarverzekering aan u worden uitgekeerd, maar dan wel specifiek met het aflossen van uw krediet als doel.

Een spaarkrediet kan worden aangegaan voor een periode van maximum 15 jaar. Gedurende deze periode wordt dus maandelijks een bepaald bedrag aan de spaarverzekering betaald dat wordt opgespaard. De rente die u over de hele looptijd van uw krediet dient te betalen is steeds deze over het opgenomen bedrag en dus niet over het volledige geleende bedrag. Op het eerste zicht brengt dit alleen een klein voordeel met zich mee, maar we kunnen u verzekeren dat dit aan het einde van de rit een groot verschil zal maken in uw financiën.

Net doordat een spaarkrediet zo goed op een doorlopend krediet lijkt zijn hier in principe ook dezelfde waarschuwingen van toepassing. Een spaar krediet is een behoorlijk interessant krediet met uiterst flexibele voorwaarden zodat u al snel vergeet dat u wel degelijk met een echt krediet te maken heeft dat gewoon terug volledig afbetaald dient te worden. Net doordat u wel verplicht bent in een spaarverzekering te storten kan u dat toch een extra gevoel van zekerheid bieden.

Voordelen van spaarkrediet

Het eerste voor de hand liggende voordeel zit hem in het feit dat u enkel en alleen rente betaald over het opgenomen bedrag. Het staat u vrij om wanneer u dat wenst geld op te nemen of terug te betalen zonder dat u hiervoor een boete dient te betalen. Daarnaast kan een spaarkrediet afgesloten worden voor een periode van maar liefst 15 jaar zodat u over ruim voldoende tijd beschikt om het geleende bedrag terug te verdienen en dus eveneens terug af te kunnen lossen.

Wat toch in principe ook als een voordeel aanzien kan worden is de manier van aflossen... of beter gezegd het ontbreken van een klassieke aflossing. U dient namelijk geen maandelijkse aflossing van het geleende bedrag te doen, maar een storting in de spaarverzekering. Al deze stortingen worden opgespaard voor de door u gekozen termijn en daarna uitgekeerd met als doel om het aangegane krediet af te lossen. Zo bent u er in principe bijna altijd zeker van dat u in staat zult zijn om op de einddatum van uw spaar krediet het resterende bedrag af te kunnen lossen.

Nadelen van spaarkrediet

Er zijn in principe maar weinig nadelen verbonden aan het afsluiten van deze kredietvorm. Als nadeel wordt vaak net als bij andere kredieten gezien dat het maximum te lenen bedrag sterk afhankelijk is van uw persoonlijke situatie. De financiële instelling zal u namelijk ook bij het afsluiten van een spaarkrediet vragen naar welke waarborgen u te geven hebt. Hoe hoog ligt uw inkomen bijvoorbeeld en heeft u bepaalde privé bezettingen die de bank de zekerheid geven dat zij steeds hun geld terug zullen zien? De vraag is echter of we dit echt als een nadeel moeten beschouwen.

Wat misschien wel een minpunt is, is de hoogte van de rente. Eerder in dit artikel hebben we reeds aangegeven dat een spaar krediet, mede omwille van z'n flexibele voorwaarden grote gelijkenissen vertoont met een doorlopend krediet. Dit zorgt er voor dat de rente die u betaald hoger ligt dan wanneer u bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een hypothecaire lening aangaat. Het feit blijft wel dat u slechts rente dient te betalen over het opgenomen bedrag. Hoe minder u met andere woorden opneemt, hoe minder rente u dient te betalen.

Conclusie

Al bij al gezien is een spaarkrediet een bijzonder interessante vorm van lenen waar eigenlijk slechts opvallend weinig risico's aan verbonden zijn.

Spaarkrediet