background-image

VCA

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Je doet een cursus VCA dus over het algemeen als je werkt in de sector. Iedereen op een bouwplaats of constructiewerkplaats zou een VCA in bezit moeten hebben. Voor leidinggevenden op het terrein zijn er ook gerichtere cursussen. Je volgt een VCA cursus overal en ze duren vaak niet heel lang. Het levert je een certificaat op waarmee je kunt aantonen dat je veilig kunt werken. Niet alleen fysiek veilig werken leer je bij je VCA, maar ook werken met aandacht voor het milieu.

Leren voor je VCA

Net als voor iedere andere cursus of opleiding zul je moeten leren voor je VCA. Iedereen leert op een andere manier en er is niet één ideale manier van leren die voor iedereen werkt. Sommige mensen zijn goed in leren uit een boek, anderen hebben meer praktijk nodig. De meest gebruikte manieren van leren zijn samenvattingen en examens oefenen. Een samenvatting van de theorie kun je zelf maken, maar je kunt ze vaak ook online downloaden. Ook proefexamens kun je downloaden. Meestal moet je wel een klein bedrag betalen om een proefexamen of samenvatting te downloaden.

VCA proefexamen

Het is belangrijk dat je, als je kiest voor leren met een proefexamen, een recent proefexamen downloadt. Zorg dus dat je een VCA proefexamen downloadt dat de stof behandelt zoals jij dat ook moet doen. Soms zijn examens veranderd van methode. Open en multiplechoicevragen zijn bijvoorbeeld niet altijd hetzelfde. Zeker als er meerdere jaren tussen je echte examen en het proefexamen zit. Verspil dus geen tijd en geld aan een VCA proefexamen dat volgens de eerdere opzet is gemaakt. Je toetst misschien je kennis, maar je leert niet hoe het examen te werk gaat.

Opzet VCA proefexamen

Dat is het belangrijkste van proefexamens. Je krijgt een idee van hoe een examen in elkaar zit en wat je voor soort vragen kunt verwachten. Een VCA proefexamen van 2021 bestaat uit 40 vragen. Je hebt 60 minuten om de vragen te beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 28 vragen goed beantwoorden. Zo'n VCA proefexamen is opgesteld naar de termen die in 2021 geldig zijn voor VCA. Je kunt dus met een hoge score zekerder zijn dat je je daadwerkelijke examen ook gaat halen.

Samenvatting basisveiligheid VCA

Een andere manier om je klaar te maken voor je VCA examen is een samenvatting basisveiligheid VCA. In zo'n samenvatting staat alle nodige informatie die je moet kennen om je examen VCA te kunnen behalen. De onderwerpen en regels die aan bod komen tijdens je cursus worden hier bijvoorbeeld besproken. Je hoeft niet altijd een cursus te volgen om je VCA te halen. Sommige mensen hebben er voldoende aan om een samenvatting basisveiligheid VCA te leren en hiermee het VCA examen te behalen met een voldoende.

Cursus naast je samenvattingen en proefexamens

Een cursus kan wel extra ondersteuning bieden als je juist niet zo goed bent in het leren van theorie uit een boek. Een samenvatting is compacter en kost natuurlijk minder tijd, maar kan het nadeel hebben dat er gevraagd wordt op een examen naar aspecten die niet aan bod komen in de samenvatting. Met een cursus lees je niet alleen de stof, je bent er actiever mee bezig. Een cursus volgen kan voor veel mensen het verschil maken en kost soms minder dan drie keer een VCA examen moeten betalen.

VCA