background-image

Winterstop motorverzekering

De winters kenmerken zich in ons land helaas vaak door slechte temperaturen en / of heel wat neerslag. Dit zorgt er voor dat de omstandigheden voor motorrijders uiteraard alles behalve optimaal zijn. Het gebeurt dan ook erg vaak dat motorrijders er voor kiezen om hun motor met ingang van de winter netjes op te bergen in de garage om ze vervolgens pas terug voor de dag te toveren wanneer koning winter het land heeft verlaten.

Ben jij dat ook van plan? In dat geval kan kiezen voor een motorverzekering met winterstop mogelijks interessant zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Wij hebben alle voor- en nadelen van een motorverzekering met winterstop voor jou op een rijtje gezet.

Waarom kiezen voor een motorverzekering met winterstop?

Het belangrijkste voordeel waarom motorrijders er voor kiezen om de voorkeur te geven aan een motorverzekering met winterstop is uiteraard terug te vinden in het financieel voordeel dat er aan verbonden is. Dit financieel voordeel zorgt er voor dat de motorverzekering terug wat voordeliger wordt, maar in de praktijk valt dat vaak behoorlijk tegen. In het bijzonder motorrijders die verschillende jaren (zonder verwijtbaar ongeval) hebben gereden onder dezelfde motorverzekering hebben immers reeds een mooie korting opgebouwd. De extra besparing die dan kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van een motorverzekering met winterstop valt behoorlijk tegen.

Ondanks een misschien tegenvallende besparing moet het gezegd dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat motorrijders tijdens de wintermaanden (globaal gezien van december tot en met februari) vaak hun motor gewoon in de garage laten staan. Dit kan het gevolg zijn van te slecht weer (veel neerslag, koud en wind), maar ook van gewoon onveilige omstandigheden op de weg.

Denk op dit vlak bijvoorbeeld aan ijzel of aanvriezende mist of sneeuw. In ieder geval zijn het merendeel van de casual motorrijders het er met elkaar over eens dat het net als met bijvoorbeeld een cabrio auto het interessantst is om deze tijdens de winterperiode in de garage te laten staan. In dat geval biedt de motorverzekering met winterstop je dus een goede oplossing om te besparen op je verzekeringspremie.

Niet onaanzienlijke nadelen van de winterstop

Vooraleer meteen contact op te nemen met je verzekeraar om een motorverzekering met winterstop af te sluiten is het van belang om er rekening mee te houden dat er ook enkele nadelen zijn waar je rekening mee dient te houden. Wij hebben deze verschillende nadelen alvast even in een handig overzichtje geplaatst:

  • De periode van de winterstop is vaak zeer onduidelijk. In het merendeel van de gevallen hanteren verzekeraars hiervoor de periode van 1 december tot 1 maart. Echter is het mogelijk dat er ook een andere termijn wordt gehanteerd. Goed de polisvoorwaarden controleren is dan ook altijd een absolute must.
  • Welke dekkingen worden er nu precies geschorst door de winterstop? In ieder geval geldt dit voor de WA-dekking waardoor de motor tijdelijk niet de openbare weg op kan. Veel verzekeraars kiezen er echter wel voor om de beperkte- of volledige casco verzekering door te laten lopen. Dit omdat de motor in kwestie alleen op deze manier is ingedekt tegen bijvoorbeeld diefstal of brand.
  • Wil je toch een ritje gaan maken met je motor op een mooie, zonnige winterdag? Dan heb je een probleem. Ondanks het feit dat je perfect nog over een beperkte- of volledige casco dekking kan beschikken is het namelijk zo dat een motor die niet WA is verzekerd niet de weg op mag. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om een dagverzekering af te sluiten, maar deze komt vaak erg duur uit, zeker wanneer je ze voor meerdere dagen tijdens de winter wil afsluiten.

Motorverzekering met winterstop afsluiten of niet?

Op de vraag of het nu al dan niet interessant is om een motorverzekering met winterstop af te sluiten valt eigenlijk geen sluitend antwoord te geven. Dit is namelijk volledig afhankelijk van het type motorrijder. Ben je een casual motorrijder die zijn (of haar) machine gewoon heeft aangekocht om zo nu en dan eens in het weekend mee te gaan cruisen? In dat geval kan kiezen voor een motorverzekering met winterstop interessant zijn.

De kans dat je hem tijdens de koude en gevaarlijke winterdagen uit zal halen is namelijk vrij klein. Voor de echt fervente motorrijders ligt dit uiteraard net wat anders. Zij laten zich vaak niet afschrikken door wat slechtere omstandigheden en willen het hele jaar door van hun motor kunnen blijven genieten. Het spreekt voor zich dat het afsluiten van een motorverzekering met winterstop voor deze doelgroep absoluut niet interessant te noemen is.

Winterstop motorverzekering