background-image

Haaruitval mannen

De meest voorkomende vorm van haaruitval is haaruitval bij mannen. De wetenschappelijke term hiervoor is Alopecia androgenetica. Hierbij gaat men er van uit dat het een genetische aandoening is waarbij de hormoonhuishouding een belangrijke rol speelt. Eén op de 3 mannen krijgt tussen zijn 20e en 50e te maken met deze vorm van haaruitval. Dit is herkenbaar aan de terugtrekkende haarlijn of een kalende plek op de kruin.

Hormoonhuishouding

Het mannelijk hormoon, testosteron, is grotendeels verantwoordelijk voor haargroei. Een verstoring in de hormoonbalans kan bij mannen dan ook zorgen voor haaruitval. Zelfs al op jonge leeftijd! Met name als het testosteron in grote concentraties voorkomt kan haaruitval toenemen. Hierdoor kan het voorkomen dat jongens / mannen zelfs al in de puberteit last krijgen van haaruitval.

Een klein stukje theorie:

De reden voor haaruitval bij mannen is genetisch, het wordt namelijk veroorzaakt door gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT) en 5-alpha-reductase. Het enzyme 5-alpha-reductase zet het mannelijk hormoon testosteron om in DHT. Dit verklaart dan ook waarom mannen een typisch haaruitval patroon hebben (wijkende haargrens, kalende kruin). Vrouwen hebben namelijk veel minder testosteron in het lichaam dan mannen. Mannen die aan Alopecia Androgenetica lijden, vertonen dit typische patroon.

Genetische aanleg

Als er in uw familie veel mannen kaal zijn of last hebben van haaruitval is de kans groter dat u hier vroeg of laat ook last van krijgt. U behoort in dat geval dat een 'risicogroep". U heeft dan namelijk genetische aanleg om ook kaal te worden. Genetische aangelegde haaruitval is over het algemeen moeilijk te behandelen. U zult zich moeten beroepen op haartransplantaties, haarimplantaties of haargroeistimulerende middelen. Over het algemeen zullen de ontspanningsoefeningen, massages en voldoende slaap bij u niet voldoende zijn om haaruitval te voorkomen. Dit in tegenstelling tot haaruitval door stress.

Tips om haarverlies te stoppen bij mannen

Naarmate de jaren verder gaan, kan je jouw haar beginnen te verliezen. Als het heel erg is, kan je hierdoor al snel depressief en ongelukkig worden. Als de haaruitval dan nog eens gecombineerd wordt met dunner wordend haar, wordt je gevoel hierover nog slechter. Daarom kan je zelfvertrouwen als man afnemen bij elk haarzakje dat je hoofd verlaat. DHT, of voluit bekend als dihydrotestosteron, wordt beschouwd als de grootste factor in haarverlies bij mannen. Er moet echter worden opgemerkt dat er ook andere factoren kunnen spelen.

Producten gebruiken tegen haarverlies

De eerste gedachte die bij je opkomt, is dat andere mensen, of vooral vrouwen, je niet meer aantrekkelijk vinden. Sommige mannen zien er goed uit zonder haar, maar jij hebt dat idee misschien niet. Het idee om de rest van je leven kaal te zijn, kan ontmoedigend zijn. Ook al zie je er wel goed uit als je kaal bent, toch kan je een slecht gevoel ervaren. Je kan beginnen aan je zoektocht naar de verschillende producten die er bestaan om dit probleem te voorkomen.

Het gebruik van Propecia

Zoals je misschien al weet, is Propecia een van de meest populaire producten voor de behandeling van haarverlies. Dit product werkt in de meeste gevallen, maar er kunnen bijwerkingen optreden, zoals het verlies van seksueel verlangen of een vermindering van het aantal zaadcellen. Het is ook slecht in geval van prostaatkanker. Wees dus voorzichtig als je het gebruik en zorg ervoor dat je jouw arts raadpleegt.

Rogaine tegen haaruitval

Rogaine is een ander product op de markt. Sommigen zijn hiervan echter niet onder de indruk. In de ervaringen wordt vaak gezegd dat je hiermee een soort van pluisjes krijgt. Je krijgt een beetje haar zonder dichtheid in groei of massa. Anderen zijn hiermee dan wel weer tevreden. Je zal het dus moeten uittesten of het bij jou wel of niet werk.

Kruidensupplementen gebruiken

Tegenwoordig kun je ook kruidensupplementen gebruiken tegen haaruitval. Een van de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt is serenoa repens, zegepalm of saw palmetto. Controleer of dit ingrediënt is opgenomen in het supplement dat je wilt kopen en zorg ervoor dat je er een garantie bij kan krijgen of het al dan niet werkt, bijvoorbeeld of het gebruik ervan wetenschappelijk bewezen is.

Haaruitval mannen