background-image

Haaruitval voorkomen

Haaruitval komst steeds vaker voor in onze samenleving. Men wijt dit vooral aan de stress die we ervaren en het feit dat we altijd druk in de weer zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig middelen in omloop die haaruitval kunnen voorkomen of haarverlies kunnen beperken. Deze zijn gewoon te koop via internet en vaak heb je geen doktersrecept nodig.

Maar naast stress en een druk leven zijn er ook nog andere factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. De meest bekende hiervan is natuurlijk de erfelijke factor. Iedereen kent wel een familie waarin bijna alle mannelijke familieleden in meer of mindere maten kalend zijn en dus last hebben van haaruitval. Haaruitval is vaak gewoon een ouderdomsverschijnsel. Het lichaam reageert op een tekort aan eiwitten en zet daarom de haargroei stil Als de haargroei stil valt worden uitgevallen haren niet meer vervangen door nieuwe haren en ontstaat er kaalheid.

Maar naast haaruitval als ouderdomsverschijnsel zie je ook regelmatig mannen (en vrouwen) op jongere leeftijd al last krijgen van haaruitval. Dit is dus vaak erfelijk bepaald, gerelateerd aan een stressvolle baan of het is een hormonaal probleem.

Wanneer heb ik last van haaruitval

Je hebt pas last van haaruitval als het aantal haren dat je verliest groter is dan het aantal nieuwe haren. Er is dan ook een verschil tussen haaruitval en haarverlies. Haarverlies is een normaal proces waarbij oude haren, rond de 3 jaar oud, worden vervangen voor nieuwe haarwortels en uiteindelijk nieuwe haren. Wanneer je echt last hebt van haaruitval, zal je haardos langzaamaan uitdunnen. Wanneer haaruitval niet wordt veroorzaakt door stress maar door een erfelijke factor wordt het tegengaan van haaruitval een stuk moeilijker. Men kan in dat geval vaak beter kiezen voor een behandeling waarbij het afsterven van oude haren wordt vertraagd. Hierdoor komt het aanmaken en verliezen van haren weer in evenwicht en zal je haardos van redelijk niveau blijven.

Als je erachter komt, of vermoed dat je last hebt van haaruitval raak dan niet in paniek. Haaruitval is niets om je voor te schamen. Sommige vrouwen weten een kaal hoofd juist enorm te waarderen. Mocht u als vrouw last krijgen van haaruitval lees dan vooral ook onze informatie over haaruitval bij vrouwen even door. Ook voor u zijn er genoeg goede middelen op de markt om uw haar te beschermen en uw leven leefbaar te houden.

Mocht u ondanks al uw inspanningen uw haaruitval niet weten te stoppen, dan zijn er altijd nog haartransplantaties en haarimplantaties mogelijk.

De eerste stap is nu uw probleem erkennen en de nodige maatregelen treffen om haaruitval verder te beperken.

Shampoo tegen haaruitval

Een goede doorbloeding van je hoofdhuid is noodzakelijk voor je haar om te groeien. Dagelijks een korte massage van je hoofdhuid met je vingers bevordert de doorbloeding. Hierdoor kunnen er meer voedingsstoffen de haarwortels bereiken en zal je haar gezonder worden en zal haaruitval worden beperkt.

Een nog betere optie is om je massage te combineren met een shampoo. De shampoo die je hiervoor gebruikt moet een echt verzorgende shampoo zijn en niet zo een shampoo van de reclame die het haar 'van buiten af verzorgt'. Haar bestaat eigenlijk uit dood weefsel en verzorging van buitenaf heeft dus helemaal geen zin. De verzorgende shampoo moet dus op de hoofdhuid en de haarwortels gericht zijn!

Natuurlijke shampoo

Daarom gebruik je beter een natuurlijke shampoo zoals ze verkrijgbaar zijn bij de natuurwinkel. Deze natuurlijke shampoo tegen haaruitval zijn gebaseerd op brandnetel, rozemarijn en/of salie. Deze shampoo tegen haaruitval zijn rijk aan Vitamine A, C en verscheidene mineralen en vetten die zorgen voor een gezonde hoofdhuid. Salie en rozemarijn zorgen daarnaast voor het stimuleren van de haarwortel en het verdikken van het haar.

Net als iedereen anders gebruikte ik altijd traditionele shampoos uit de reclames. Lekkere luchtjes en nog betere slogans wisten mij te overtuigen dat die shampoos het beste waren voor mijn haar. Ondanks al die beloftes had ik echter steeds last van jeuk aan mijn hoofdhuid en had ik daarnaast ook nog eens last van roos. Inmiddels gebruik ik natuurlijke shampoos tegen haaruitval en niet alleen heb ik geen last meer van haaruitval maar ook niet meer van roos!

Naast het gebruik van shampoo tegen haaruitval raad ik je aan om te stoppen met het gebruik van chemische producten zoals gel. En als je echt niet zonder gel kan, probeer het dan op zijn minst te minderen. Chemische producten tasten je hoofdhuid en de haarwortels aan. Je hoofdhuid raakt ervan uitgedroogd en dat veroorzaakt weer jeuk. Door de jeuk ga je krabben en met het krabben beschadig je juist weer je haar, haarwortels en hoofdhuid!

En als we dan toch met tips bezig zijn. Probeer je haar niet te kammen als het nog nat is. Nat haar is namelijk erg kwetsbaar en komt gemakkelijker los van je hoofdhuid. Het is beter om je haar te kammen voordat je het wast! Dit maakt alle onzuiverheden los, waardoor je je hoofdhuid beter kan reinigen.

Haartransplantatie

Haartransplantatie is je laatste redmiddel! Als je alle mogelijke middelen hebt geprobeerd, niets werkt en je de wanhoop nabij bent dan kies je voor een haartransplantatie. Eigenlijk heb je maar 2 keuzes en dat is of kaal zijn, of een haartransplantatie.

Een haartransplantatie is een operatieve manier om haaruitval op te lossen en heeft over het algemeen weinig gezondheidsrisico's. bij een haartransplantatie neemt men haarwortels weg op het achterhoofd en transplanteert deze naar de kale plekken op het hoofd. Men kiest bewust voor haarwortels op het achterhoofd omdat dat de plaats is waar haaruitval zich meestal niet voor doet. De haarwortels die men voor de haartransplantatie gebruikt worden uiteraard gecontroleerd op gezondheid. De haarwortels die worden getransplanteerd blijven na de transplantatie gewoon groeien en leven. Dit biedt een uitstekend alternatief voor nep haar zoals pruiken en toupets. Doordat de haarwortels gezond zijn zullen deze niet worden aangetast door de ongezonde haarwortels en dus voor een langere periode gezond haar opleveren.

Haartransplantaties zullen niet voor iedereen de oplossing zijn. Haartransplantaties kennen enkele beperkingen. Zo is het niet mogelijk om een haartransplantatie uit te voeren op haaruitval veroorzaakt door littekenweefsel. Deze huid is namelijk niet geschikt en de gezonde haarwortels zullen niet voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien en te blijven leven. Als u littekenweefsel op uw hoofdhuid hebt doet u er verstandig aan om geen haartransplantatie te doen. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.

Haartransplantatie brengt uiteraard kosten met zich mee, maar voor veel mensen wegen deze kosten ruimschoots op tegen het eindresultaat. Vooral bij mensen met een gezonde hoofdhuid is een haartransplantatie aan te raden. Indien u denkt over een haartransplantatie neem dan contact op met een gespecialiseerde arts of kliniek op het gebied van haartransplantaties.

Haaruitval voorkomen