background-image
Header DeBesteGids.nl/uitvaartverzekeringen

Welke Uitvaartverzekering kies je?

Misschien is dit uiteindelijk wel de belangrijkste vraag. Op deze website kun je veel meer informatie vinden over uitvaartverzekeringen, maar we kunnen je in ieder geval kort antwoord geven op deze vraag. Bij het overlijden, of dit nu om jezelf gaat of om je partner, komen bepaalde kosten kijken die je niet meer kunt betalen als je overleden bent. Wat de gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn zocht Zorgvergelijker.online voor je uit. Om te zorgen dat je deze kosten toch kunt betalen is de uitvaartverzekering in het leven geroepen. Je kunt een bepaald bedrag verzekeren bij een verzekeraar plus het betalen van premie. Mocht je dan overlijden, dan heb je een bepaald bedrag betaald dat verzekerd is en dat geld kan dan gebruikt worden voor het organiseren van je uitvaart.

Wat is het verschil tussen natura-uitvaartverzekering en geld - of kapitaal-uitvaartverzekering?

Uiteindelijk gaat het erom bij het afsluiten van een uitvaartverzekering dat je voor je zelf helder hebt wat je specifieke wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld een vast verzekerd bedrag uitgekeerd krijgen voor de uitvaart zodat de nabestaanden zelf de uitvaart kunnen organiseren? Of wil je juist afspraken maken met de verzekeringsmaatschappij bij een natura-uitvaartverzekering waarin bepaalde goederen of diensten na het overlijden door de verzekeringsmaatschappij worden geleverd? Dat is dan ook precies het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een geld of kapitaal uitvaartverzekering. Bij deze laatste vorm krijg je dus gewoon een vast bedrag en is het de bedoeling dat de nabestaanden de uitvaart zelf organiseren met het verzekerde bedrag zonder gebruik te maken van andere diensten of goederen.

Kan ik mijn gehele gezin verzekeren?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het altijd goed om de mogelijkheden te bekijken en die ook te bespreken. Het is namelijk altijd een beetje verschillend als je het zou vergelijken met allerlei verzekeringsmaatschappijen. Het antwoord op deze vraag is in ieder geval bij alle maatschappijen: ja, je kunt je hele gezin verzekeren. Bij sommige bedrijven krijg je zelfs korting op het betalen van de premie voor de kinderen en bij andere verzekeringsmaatschappijen is het zelfs mogelijk dat je kinderen gratis worden meeverzekerd. Het is dan ook goed om dit uit te zoeken als je een besluit neemt om bij een bepaalde maatschappij een uitvaartverzekering af te sluiten.

Houdt de verzekering rekening met inflatie?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden vertellen we je graag eerst heel kort wat inflatie betekent. Inflatie betekent simpelweg het stijgen of het dalen van de waarde van het geld, van de prijs. Het voordeel bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is dat het eigenlijk een verzekering is die je afsluit voor heel je leven. De verzekeraar kan dan ook in dit geval de premie jou laten betalen die gelijk is aan de inflatie. Dit noemt men premie - indexering. Het is wel belangrijk dat je dit zelf aanvraagt of bespreekt bij het aanvragen van een uitvaartverzekering, want vaak wordt deze wens niet standaard mee genomen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Wat is een enbloc-clausule?

Het is heel belangrijk en goed om te weten wat een enbloc-clausule is, want eigenlijk heeft het alleen maar voordelen voor de verzekeraar en niet voor jou als verzekeringnemer. Ook verschillende verzekeraars hebben een enbloc-clausule opgenomen in hun algemene voorwaarden. Maar wat houdt het precies in? Het houdt in dat de verzekeraar het recht heeft om de hoogte van de premie en de voorwaarden voor de uitvaartverzekering te wijzigen wanneer de verzekeraar dat wil. Als je als verzekeringnemer hierop tegen bent, dan heb je wel dertig dagen de tijd om de uitvaartverzekering stop te zetten en op zoek te gaan naar een andere verzekeraar zonder een enbloc-clausule.

Voor welk bedrag moet ik mezelf verzekeren?

Uiteindelijk zijn specifieke vragen over financiële situaties en financiële kwesties redelijk lastig te beantwoorden. Het gaat er namelijk om wat jouw financiële situatie is en op basis hiervan kun je besluiten nemen zoals dat het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten. We kunnen je wel - net zoals bij de andere vraag - een indicatie geven van de kosten die je maakt bij het organiseren van een uitvaart. Als je denkt aan de kosten van een uitvaart, dan moet je denken aan ongeveer zevenduizend euro. Mocht jij geen spaargeld hebben en ook niet het idee dat je dat de komende tijd gaat sparen of juist de angst hebben dat je ook eerder zou kunnen overlijden, dan is het goed om je te verzekeren voor het bedrag dat een uitvaart ongeveer kost.

Tot welke leeftijd zijn mijn kinderen meeverzekerd?

Het voordeel van het afsluiten van een uitvaartverzekering is dat er verschillende verzekeraars zijn en dat elke verzekeraar een beetje zijn eigen wetten en regels kan bepalen binnen de grenzen van de uitvaartverzekering natuurlijk. Maar dat houdt wel in dat het antwoord op deze vraag verschilt en dat het eigenlijk ligt aan de verzekeringsmaatschappij. Bij de ene verzekeraar zijn je kinderen meeverzekerd tot achttien jaar en bij de andere verzekeraar zelfs tot en met vijfentwintig jaar. Mocht dit een belangrijke overweging zijn in het maken van de keuze bij welke verzekeraar jij je uitvaartverzekering af gaat sluiten, dan is het verstandig om de verschillende verzekeraars te vergelijken op basis van de leeftijd die wordt gesteld voor het meeverzekeren van de kinderen.

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

Ook op deze vraag is het antwoord weer verschillend. Als je de andere antwoorden op de verschillende vragen al hebt gelezen, dan weet je dat het per verzekeraar redelijk verschilt wat de mogelijkheden zijn bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Er zit dus ook per verzekeringsmaatschappij verschil of kinderen gratis mee worden verzekerd. Maar meestal zijn er twee opties. Of kinderen zijn gratis meeverzekerd tot een bepaalde leeftijd die ook kan variëren of je krijgt een bepaalde korting op de premie als het gaat om de uitvaartverzekering van je kinderen. Maar het is wel goed om altijd de verschillende verzekeraars te vergelijken om zeker te zijn van het feit of je kinderen worden meeverzekerd of niet.

Welke uitvaartverzekeraar keurt mijn aanvraag altijd goed?

Eigenlijk is deze vraag lastig te beantwoorden, omdat het uiteindelijk verschilt per verzekeraar. Het is wel zo dat iedere verzekeraar verplicht is om je te verzekeren voor een basis verzekering. Bij een uitvaartverzekering is het dan de vraag welke opties daaraan zijn verbonden, maar het is goed voor je zelf om gewoon de verschillende verzekeraars te vergelijken en bij elke verzekeraar een aanvraag in te dienen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Dan kun je uiteindelijk van zelf merken bij welke verzekeraar jouw aanvraag voor het afsluiten van een uitvaartverzekering wordt goed gekeurd. De kans is dan ook groot dat het goedkeuren van jouw aanvraag gewoon bij elke uitvaartverzekeraar zal gebeuren.

Waarom moet ik gezondheidsvragen beantwoorden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Als je bij een uitvaartverzekeraar een uitvaartverzekering gaat afsluiten, dan bekijkt de verzekeraar uiteraard hoe jouw situatie momenteel is. Niet alleen hoe jouw financiële situatie is, maar ook jouw gezondheidssituatie. Even bot gezegd: stel je voor dat jij al behoorlijk ziek bent en nog een verzekering wilt afsluiten voor je uitvaart. Dan is de kans groot dat de verzekeraar je geen uit uitvaartverzekering laat afsluiten bij deze maatschappij, omdat het dan alleen maar geld zal kosten voor de verzekeraar. Daarom moet je verschillende gezondheidsvragen beantwoorden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, zodat je verzekeraar weet wat jouw financiële en gezondheidssituatie is.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Als je bezig bent met het oriënteren naar het afsluiten van een uitvaartverzekering die goed is, dan heb je waarschijnlijk ook de term overlijdensrisicoverzekering voorbij zien komen. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: bij een overlijdensrisicoverzekering dek je bepaalde financiële risico's af in overleg met de verzekeraar. Mocht je dan overlijden, dan heb je in ieder geval de risico's van bepaalde kosten verzekerd. Bij een uitvaartverzekering gaat het puur om het verzekeren van de kosten die bij het overlijden bij het organiseren van een uitvaart komen kijken. Je zou dus ook prima een overlijdensrisicoverzekering én een uitvaartverzekering af kunnen sluiten.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of je een uitvaartverzekering nodig hebt, dat is natuurlijk altijd de vraag. Maar uiteindelijk kunnen wij je bij deze vraag het antwoord niet geven, omdat het echt afhankelijk is van je eigen situatie financieel gezien. We kunnen je wel als antwoord op de vraag een indicatie geven. Het organiseren van een uitvaart kost gemiddeld zevenduizend euro. Dit kan iets goedkoper zijn of iets duurder - dat is natuurlijk afhankelijk van de wensen die je zelf hebt en de keuzes die worden gemaakt. Als jij of je nabestaanden niet in de situatie zit of zitten dat je zevenduizend euro ter beschikking hebt op een spaarrekening. Dan is het goed om een uitvaartverzekering af te sluiten, zodat je wel een uitvaart kunt hebben als iemand overlijdt.

Wat kost een uitvaart?

Het berekenen van de kosten van een uitvaart is een lastige opgave. Waarom? Omdat er bij het regelen en organiseren van een uitvaart altijd specifieke wensen komen kijken. Er is geen standaard voorbeeld van een uitvaart en om deze reden is er dan ook altijd een ander bedrag mee gemoeid. Gelukkig zijn er wel twee opties om enigszins een antwoord op de vraag te geven. Er zijn verschillende berekeningen te maken op het internet waar je ongeveer de kosten van een uitvaart kunt uitrekenen plus wij kunnen je wel een indicatie geven van de kosten van een uitvaart. Zo kun je voor jezelf ook een indicatie en berekening maken om toch een idee te hebben.

Wat is winstdeling bij uitvaartverzekeringen?

Bij het afsluiten van een goede uitvaartverzekering komen er altijd onderhandelingen bij kijken met de verzekeringsmaatschappij. Er worden verschillende opties met je besproken en één van die mogelijkheden is winstdeling. Allereerst wordt er een bedrag afgesproken dat een verzekerd bedrag wordt waarover rente wordt betaald vanaf het afsluiten van de uitvaartverzekering. Bij winstdeling wordt er dan afgesproken dat zowel de verzekeringsmaatschappij als de verzekeringnemer een bepaald bedrag krijgt van de winst die eventueel gemaakt zou worden door de jaren heen bij het betalen van die rente. Het kan ook zo zijn dat er natuurlijk geen winst wordt gemaakt, maar in principe zitten aan deze constructie weinig nadelen voor degene die de verzekering voor de uitvaart afneemt.

Uitvaartverzekeringen