background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Hellingshoek zonnepanelen

Het spreekt voor zich dat zonnepanelen op een bepaalde manier geplaatst moeten worden om een optimale energieproductie te kunnen waarborgen. Bij het bepalen van die plaatsing moet er rekening gehouden worden met de hellingshoek. Deze hellingshoek is van belang om een zo goed mogelijk rendement te kunnen garanderen, maar verschilt van land tot land. Zo hoeft de ideale hellingshoek in België niet per definitie gelijk te zijn aan de optimale hellingshoek in Frankrijk. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Wat is de ideale hellingshoek?

De ideale hellingshoek is afhankelijk van het land waar de zonnepanelen geplaatst worden. In België en Nederland is de ideale hellingshoek bijvoorbeeld 36 of 37 graden. In andere landen kan dat echter een geheel andere hellingshoek zijn. Hou er rekening mee dat de optimale hellingshoek niet altijd zomaar verkregen kan worden. Veel hangt bijvoorbeeld af van de situering van uw huis en natuurlijk ook de constructie van uw dak. Over het algemeen is het immers zo dat een plak dak op dat vlak meer mogelijkheden biedt dan een schuin dak. Op een schuin dak is de bewegingsvrijheid immers een stuk minder en bent u bijgevolg niet altijd in staat om de ideale hellingshoek te gebruiken. Daarnaast moet u inderdaad ook rekening houden met de situering van uw woning. Wanneer er een hellingshoek nodig is van tussen de 20 en de 50 procent (om een standaard rendement te kunnen behalen) moet u vooraf nagaan of dit bij uw huis wel mogelijk is. Hou hierbij vooral rekening met factoren uit uw omgeving zoals bomen, andere huizen, etc.

Verkrijg ik een optimaal rendement door rekening te houden met de hellingshoek?

Het is bij het plaatsen van zonnepanelen natuurlijk niet voldoende om enkel en alleen rekening te houden met de optimale hellingshoek. U zult daarnaast bijvoorbeeld eveneens rekening moeten houden met de situering van uw huis, maar ook met bijvoorbeeld de oriëntering van de zonnepanelen. Zonnepanelen die onder een ideale hellingshoek van 36 graden worden geplaatst, maar bijvoorbeeld gericht zijn op het noorden zullen immers steevast minder rendement geven dan zonnepanelen die geplaatst worden onder een ideale hellingshoek en ook nog eens een vrij zicht hebben op het zuiden. Ook dat vrije zicht is belangrijk. Bomen en andere daken kunnen zorgen voor schaduw en die schaduw zorgt er op zijn beurt weer voor dat het optimale rendement niet wordt gehaald. Zoals u kunt zien is er dus veel meer om rekening mee te houden dan enkel en alleen de hellingshoek, al moeten we wel zeggen dat de hellingshoek een zeer belangrijke factor is bij het behalen van het meest gunstige rendement.

Vermogen zonnepanelen