Zonnepanelen zijn kleine elektriciteitscentrales die werken op zonne-energie. De warmte van de zon wordt omgezet in elektriciteit die is op te slaan in accu's, direct te gebruiken, of terug te leveren aan het stroomnet. De zonnepanelen maken van warmte gelijkstroom, een omvormer zorgt er voor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom en daarmee geschikt is voor gebruik in huis.
Zonnepanelen helpen om de maandelijkse lasten van de energierekening te beperken. De elektriciteit die wordt opgewekt door de zon hoef je niet af te nemen van de elektriciteitsleverancier, dat scheelt in de kosten. De eenmalige aanschaf van zonnepanelen kost wel geld, maar dat is in 8 a 10 jaar terug te verdienen.
Plaatsen van zonnepanelen kan bijna overal, al is een ligging op het zuiden aan te bevelen. Maar de huidige generatie panelen is al erg goed en kan ook in andere richtingen liggen. Het rendement zal iets lager zijn, maar zelf stroom opwekken is wel mogelijk.
Laat een professional de panelen installeren, zelf werkzaamheden op het dak uitvoeren is niet voor iedereen weggelegd. Ook aanpassingen in de meterkast is alleen voor professionele bedrijven te doen zodat het resultaat geen afgebrand huis is.
Op deze websites vindt u basisinformatie over zonnepanelen. Hiermee kunt u alvast inlezen waar u om moet denken als u zonnepanelen wilt aanschaffen. Er zijn veel snelle cowboys in de energiemarkt, enige voorkennis is dus wel handig.