background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Kwaliteit zonnepanelen

Wanneer u er voor kiest om te investeren wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat uw investering ook echt opbrengt. Bij zonnepanelen is dat doorgaans zeker en vast het geval, maar in hoeverre uw investering een rendement zal opleveren is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder ook van de kwaliteit van de zonnepanelen. Een degelijke kwaliteit is het minste wat u kunt verwachten, maar er is meer. Onderzoek heeft immers aangetoond dat de kwaliteit van zonnepanelen niet alleen een invloed hebben op het rendement, maar ook op de duurzaamheid er van. Het spreekt immers voor zich dat u niet van plan bent om jaarlijks nieuwe zonnepanelen te installeren...

De kwaliteit van de zonnepanelen

Zoals in de inleiding reeds werd aangegeven is de kwaliteit van de zonnepanelen bepalend voor verschillende zaken. In eerste instantie is er natuurlijk het rendement. Hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe hoger het rendement komt te liggen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de duurzaamheid van een zonnepaneel. Het is immers niet de bedoeling dat het glas gaat breken als er bijvoorbeeld eens een vogel op komt zitten. We kunnen dan ook vrij eenvoudig stellen dat, hoe hoger de kwaliteit is van het zonnepaneel in kwestie, des te langer hij zal kunnen werken. Natuurlijk is er dan ook nog de combinatie van beide factoren. Het spreekt immers voor zich dat een langere levensduur automatisch gepaard gaat met een extra rendement. Zo zal een zonnepaneel dat amper tien jaar heeft gewerkt nooit het rendement kunnen halen van een gelijkwaardig zonnepaneel welke twintig jaar heeft gewerkt.

Zonnecollectoren of fotovoltaÏsche panelen?

Heel wat mensen stellen zich de vraag of er een verschil in kwaliteit zit tussen zonnecollectoren en fotovoltaÏsche panelen. In principe is dit niet het geval, al dient er natuurlijk wel rekening mee gehouden te worden dat de beide systemen op een volkomen andere manier werken. Het enige extra nadeel waar u mee te maken kunt krijgen bij fotovoltaÏsche panelen is dat deze bijzonder vatbaar zijn voor schaduw. Vanaf het ogenblik dat de schaduw op één van de panelen invalt trekt dat het rendement van alle panelen naar omlaag en dat is iets waar veel mensen geen genoegen mee nemen. Toch zegt dit in principe helemaal niets over de kwaliteit van de zonnepanelen, maar vooral over de werking er van. We kunnen dan ook besluiten dat de kwaliteit niet zozeer afhankelijk is van het type zonnepaneel, maar wel van de installatie en het bedrijf dat de zonnepanelen heeft ontwikkeld.

Kwaliteit en garantie

Om een idee te krijgen van de kwaliteit van uw installatie doet u er goed aan om even na te gaan hoeveel garantie er door het bedrijf in kwestie op uw installatie wordt geboden. We kunnen er immers heel eenvoudig vanuit gaan dat een langere garantie doorgaans gepaard gaat met een hogere kwaliteit van de installatie. Het bedrijf welke de installatie bij u is komen plaatsen staat immers ook niet te springen om u nog enkele jaren van een extra service te voorzien. Indien men dit kan voorkomen zal men dit dan ook zeker doen en dat resulteert zich doorgaans in een behoorlijk kwalitatieve installatie.

Kwaliteit zonnepanelen