background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Levensduur zonnepanelen

Wanneer we een investering doen spreekt het voor zich dat we zo lang en vooral zoveel mogelijk willen kunnen genieten van onze investering. In België is investeren in zonnepanelen vandaag de dag bijzonder interessant, maar hoe lang kunt u doorgaans van uw investering genieten? Er mogen immers nog zoveel subsidies gegeven worden, wanneer de zonnepanelen het na amper een jaar begeven, heeft u uw investering voor niets gedaan. We vertellen u in dit artikel in ieder geval graag meer over de levensduur van zonnepanelen.

Van wat is de levensduur van mijn zonnepanelen afhankelijk?

De levensduur van fotovoltaÏsche zonnepanelen is vooral afhankelijk van het soort silicium waar gebruik van wordt gemaakt. Wanneer er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen welke zijn voorzien van kristallijn cellen ligt de gemiddelde levensduur tussen de 25 en 40 jaar. Wordt er daarentegen gebruik gemaakt van amorf silicium ligt de levensduur beduidend lager. In dat geval kunt u er immers op rekenen dat uw zonnepaneel binnen de 5 a maximum 15 jaar zijn optimale rendement verliest. Doorgaans is een dergelijk zonnepaneel dan ook na vijftien jaar aan vervanging toe. Het voordeel is dan echter wel dat uw zonnepanelen eenvoudig vervangen kunnen worden. De achterliggende installatie is immers nog lang niet oud en voldoet dus nog steeds prima. Gewoon nieuwe zonnepanelen aansluiten op uw bestaande installatie is dan ook in de meeste gevallen voldoende om terug verder te kunnen.

Is de levensduur afhankelijk van de prijs van mijn zonnepaneel?

Onrechtstreeks zouden we inderdaad kunnen stellen dat de levensduur van een zonnepaneel eveneens afhankelijk is van de prijs die er voor dient te worden betaald. Daar tegenover staat dan echter dat zonnepanelen welke gebruikmaken van kristallijn cellen sowieso veelal duurder zijn dan zonnepanelen die gebruikmaken van amorf silicium. Hou er daarnaast eveneens rekening mee dat duurdere installaties ook vaak kunnen rekenen op een langere garantie. Ook de garantie die wordt geboden is immers een belangrijk onderdeel van de levensduur van uw zonnepanelen. Stel bijvoorbeeld eens dat u gedurende een periode van tien jaar kunt genieten van een garantie op het vermogen van uw zonnepanelen. Na negen jaar duikt het vermogen van uw zonnepanelen onder het gegarandeerd vermogen, dan dient het bedrijf welke de zonnepanelen bij u heeft geÏnstalleerd daar in tussen te komen. Na het oplossen van dit probleem kan het zomaar gebeuren dat uw zonnepaneel opnieuw klaar is voor de komende tien jaar en zo wordt de levensduur dus aanzienlijk verlengt. Hetzelfde geldt ook voor het op regelmatige basis reinigen van uw zonnepanelen. Hoe vaker uw zonnepanelen worden gereinigd en hoe beter ze worden onderhouden, des te langer de levensduur wordt.

Garantie Zonnepanelen