background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Nadelen zonnepanelen

Het grote voordeel aan zonnepanelen kunnen we eigenlijk ook één van de grootste nadelen noemen. Zoals de naam reeds doet vermoeden werken zonnepanelen immers op zonne-energie en die energie is in bepaalde landen veel uitgebreider en vooral ook vaker aanwezig dan in andere landen. Neem nu bijvoorbeeld België. België is op vlak van zonnepanelen één van de meest vooraanstaande landen, maar toch ligt het rendement hier doorgaans aanzienlijk lager dan in landen als Spanje en Portugal. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat we hier de voorbije jaren nauwelijks nog kunnen spreken van echte zomers en dat ook de lentes niet meer zijn wat ze ooit waren. Los van het maximum te behalen rendement blijft ook de grote investering voor veel mensen een struikelblok. We gaan er in dit artikel graag verder op in.

Nadeel nr. 1: gebrek aan zon

Het eerste mogelijke nadeel is zoals in de inleiding reeds te lezen viel de zon zelf. De zon is in landen als België en Nederland doorgaans immers een stuk minder actief dan in zuiderse landen als Spanje en Griekenland. Toch moet het gezegd worden dat er in principe geen zon nodig is om een rendement te halen uit uw zonnepanelen. Ja goed, natuurlijk is er wel zon nodig, maar die zon hoeft voor ons niet per definitie zichtbaar te zijn. Van zodra de zon warmte afgeeft kan die warmte door de zonnepanelen worden opgevangen en omgezet. Het is natuurlijk wel een feit dat er een veel hoger rendement wordt behaald wanneer de zon uit volle kracht schijnt, maar laat ons dat dan maar even aanzien als een detail...

Nadeel nr. 2: grote investering

Het tweede potentieel nadeel zit hem in de kostprijs van zonnepanelen. Hoewel de overheden hun uiterste best doen om tussen te komen in de investering blijft het een feit dat er eerst geld op tafel gelegd moet worden alvorens er terugverdient kan worden. Die investering is voor veel mensen in Europa (en zelfs over de hele wereld) nog steeds te hoog waardoor men geen gebruik kan maken van zonne-energie. Op dat vlak is België dan nog één van de betere landen waarbij wel een bepaalde vergoeding wordt verkregen voor de aankoop van zonnepanelen. Naast deze vergoeding kunt u natuurlijk ook nog rekenen op de inmiddels bekende groenestroomcertificaten.

Nadeel nr. 3: beperkte levensduur

Last but not least zouden verschillende zonnepanelen beschikken over een beperkte levensduur. Het klopt inderdaad dat de duurzaamheid van een zonnepaneel niet altijd hetzelfde is. Duurdere zonnepanelen zullen kunnen rekenen op een betere duurzaamheid en daarmee ook een langere levensduur. In principe is dit een uiterst belangrijk gegeven waar u rekening mee dient te houden bij de aankoop van uw zonnepanelen. Hoe goedkoper de zonnepanelen hoe minder duurzaam deze doorgaans zijn en dat kan dus een belangrijke invloed hebben op de levensduur.

De voordelen wegen echter op tegen de nadelen, het aanschaffen van zonnepanelen verlaagd de maandelijkse energierekening waardoor de investering zich na 8 tot 10 jaar heeft terugbetaald. Ook het milieu is hierbij geholpen, er wordt immers geen fossiele brandstof gebruikt.

Vermogen zonnepanelen