background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Omvormers

Wanneer u gebruik maakt van zonnepanelen weet u dat deze zonnepanelen geen wisselstroom, maar gelijkstroom produceren. Met die gelijkstroom kunt in principe niets aanvangen dus zal er een mogelijkheid gezocht moeten worden om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Die mogelijkheid wordt geboden door middel van een zogenaamde omvormer. Een omvormer zorgt er immers voor dat de gelijkstroom die wordt geproduceerd automatisch wordt omgezet in gelijkstroom. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Welke omvormers bestaan er?

De werking van een omvormer mag na het lezen van de inleiding duidelijk zijn dus is het tijd geworden om eens te gaan kijken welke omvormers er allemaal bestaan. In principe onderscheiden we twee verschillende omvormers, maar wanneer uw systeem is gekoppeld aan het elektriciteitsnet is er slechts één omvormer waar u gebruik van kunt maken en dat is de zogenaamde synchrone omvormer. Wanneer u de door uw zonnepanelen geproduceerde energie echter niet terug wenst te geven aan het net is dit geen vereiste. De synchrone omvormer is bijzonder belangrijk voor systemen die zijn aangesloten op het lichtnet omdat het er voor zorgt dat de gelijkstroom automatisch wordt aangepast aan de netstroom en dat is niet bij alle omvormers het geval. Hou er tenslotte ook rekening mee dat het type synchrone omvormer dat u nodig heeft afhankelijk is van het algemene vermogen van uw systeem. Hier kunnen we dus geen vaste standaard voor geven.

Welke omvormer kiezen wanneer mijn installatie niet aan het lichtnet is gekoppeld?

Na het lezen van bovenstaande mag u dan wel weten welke omvormer u nodig heeft wanneer uw installatie op het lichtnet is aangesloten, maar daarmee weet u natuurlijk nog niet welke omvormer u nodig heeft wanneer uw installatie niet op het lichtnet is aangesloten. In dat geval heeft u echter verschillende mogelijkheden en zal uw keuze grotendeels gebaseerd worden op het aantal apparaten dat u op deze manier wenst te voorzien van stroom. Wanneer het apparaat in kwestie bijvoorbeeld beschikt over elektromotor bent u verplicht om gebruik te maken van een zogenaamde omvormer met een zuivere sinusvorm. Gaat het echter om bijvoorbeeld een laptop, dan maakt het type omvormer niet uit. Over het algemeen kunnen we stellen dat een zuivere sinusvorm sowieso beter is, maar het probleem is dat de meerwaarde die er aan verbonden is vaak bijzonder laag is. Nogmaals, de keuze ligt eigenlijk geheel bij u, maar hou er rekening mee dat een bepaald apparaat een specifieke omvormer nodig kan hebben.

Vermogen zonnepanelen