background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Oriëntatie zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt grotendeels bepaald door de oriëntering er van. Het spreekt voor zich dat zonnepanelen zo vaak mogelijk in de zon moeten liggen. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om uw zonnepanelen op het zuiden te oriënteren. Doet u dit niet, dan zullen uw zonnepanelen natuurlijk wel nog steeds een bepaald rendement halen, maar dat rendement zal aanzienlijk lager liggen dan wanneer uw zonnepanelen wel gewoon op het zuiden zijn georiënteerd. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Het belang van een goede oriëntatie

In principe hoeven we u het belang van een goede oriëntatie waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Wanneer u de mogelijkheid heeft om uw zonnepanelen op het zuiden te richten bent u er immers zeker van dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen en daarmee ook energie produceren. Wanneer u echter genoodzaakt bent om een andere oriëntatie te volgen is het vooral een feit om uw zonnepanelen toch zoveel mogelijk zonlicht op te laten vangen. Hou ook zeker rekening met uw omgeving, want een zuidelijke oriëntatie mag dan bij voorkeur de meest geschikte oriëntatie zijn, wanneer er zich recht tegenover u een grote boom of een dak van een andere woning bevindt is dat natuurlijk niet het geval. In dat geval kan het zelfs aangewezen zijn om te kiezen voor een andere oriëntering. Toch blijft de regel steeds, kunt u, uw zonnepanelen op het zuiden oriënteren? Doe het dan ook! Kunt u dit niet, dan wordt het over het algemeen aangeraden om uw zonnepanelen te oriënteren op het zuidwesten of het zuidoosten.

De ideale hellingshoek in België & Nederland

Niet alleen de oriëntatie, maar ook de hellingshoek waaronder uw zonnepanelen worden geplaatst zijn van een bijzonder groot belang. Die hellingshoek varieert van land tot land en is in België en Nederland vastgesteld op zo'n 36 of 37 graden. Er wordt doorgaans echter vanuit gegaan dat er steeds een goed rendement verkregen kan worden wanneer uw zonnepanelen onder een hellingshoek tussen de 20 en 50 graden geplaatst worden. 36 of 37 graden zijn in dat opzicht dan ook gewoon de gunstigste hellingshoeken.

Zelf de oriëntatie van uw zonnepanelen bepalen

Het wordt sterk aangeraden om vooraleer u zonnepanelen aan gaat kopen eerst na te gaan wat de ideale oriëntatie is van zonnepanelen op uw woning. Aan de hand van dat onderzoek kunt U immers een idee krijgen van de opbrengst welke uw zonnepanelen zullen genereren en dat is natuurlijk uitermate belangrijk om het rendement te kunnen bepalen. Wanneer uw huis bijvoorbeeld erg slecht gelegen is in bijvoorbeeld een bos of omgeven door hoge appartementsgebouwen kan het zijn dat het installeren van zonnepanelen op uw woning helemaal niet interessant meer is. Wanneer u zelf niet in staat bent om de optimale oriëntatie van zonnepanelen op uw woning te berekenen kunt u hiervoor steeds een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf.

Oriëntatie zonnepanelen