background-image
Header DeBesteGids.nl/uitvaartverzekeringen

Uitvaart

Na het overlijden, wat moet u doen?

Een pijnlijk moment, wanneer een dierbaar persoon is overleden. En juist in deze emotionele toestand moeten er nog allerlei zaken geregeld worden in verband met de uitvaart. Maar u staat er niet alleen voor. Met behulp van een uitvaartverzorging of uitvaartcentrum wordt uw zorg samen gedragen. Een goede uitvaartverzorger helpt u met het verzorgen van de overledene, worden er een aantal organisatorische zaken in gang gezet en wordt er met u besproken wat de wensen van de overledene zijn, voor zover bekend.

De dagen voor de uitvaart

Het is belangrijk dat er een plek gezocht wordt waar de uitvaart gehouden zal worden, welke gasten er uitgenodigd worden, welke bloemen en decoratie er aanwezig moeten zijn, hoe de uitvaart in elkaar zit en welke muziek er eventueel gedraaid wordt. En of er bijvoorbeeld sprekers zijn of een geestelijke die een speech zal houden. Een uitvaartverzorger bespreekt de mogelijkheden met u stapsgewijs, zodat u samen een waardig afscheid kan organiseren.

De dag voor de uitvaart

De dag van de uitvaart is begrijpelijk voor nabestaanden een emotionele dag. De uitvaartverzorger zorgt dat u die dag alle ruimte heeft voor uw eigen verdriet en gevoelens.

Na de uitvaart

Na de uitvaart is het tijd om zelf volledig afscheid te nemen van de dierbare. Het is goed om een moment voor uzelf te nemen. De drukte van de afgelopen dagen voor het regelen van de uitvaart kan soms hoog oplopen en dus kan het zijn dat u weinig tijd voor uzelf heeft gehad. Door nu zelf even wat tijd te nemen kunt u zelf in alle rust afscheid nemen van uw dierbare. Vaak moeten er ook nog financiële en fiscale zaken worden en dankkaartjes geschreven worden. Er is vaak ook nazorg voor als u wat ondersteuning kan gebruiken.

De kosten van de uitvaart

De kosten voor een uitvaart zijn grotendeels gedekt als er een uitvaartverzekering is afgesloten. Meestal betaal je een bepaald bedrag per maand. Een uitvaart kan zo eenvoudig of zo uitgebreid worden aangekleed als u maar wilt. De kosten variëren dan ook. Kiest u bij een begrafenis voor een standaard kist bijvoorbeeld of wilt u een kist in luxe uitvoering? Daar moet doorgaans dan extravoor betaald worden.

De kosten van een uitvaart bestaan doorgaans uit de volgende kosten:

  • Het kopen van een grafkist
  • Het gebruik van een uitvaartcentrum
  • Beoordeling zetproef van rouwbrieven in uitvaartcentrum per fax, en/of e-mail
  • Rouwwagen voor het rijden naar de begraafplaats/crematorium
  • Keuze uit muziekcollectie
  • Condoleanceregister en benodigde rouw
  • Verzorging van de wettelijke formaliteiten en begeleiding van de gehele uitvaartplechtigheid
  • Akte van overlijden

Bij de meesten uitvaartcentra kunt u terecht voor een volledige uitvaart. De crematie, begrafenis, repatriëring, thuisopbaring en alle overige uitvaartdiensten worden dan verzorgd.

Uitvaartverzekeringen