background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Garantie Zonnepanelen

Een investering is altijd een beetje riskant. In zowat alle gevallen is het namelijk zo dat een investering ook een aantal risico's met zich meebrengt. Ook bij zonnepanelen is dat risico aanwezig. Stel bijvoorbeeld maar eens dat er een storm uitbreekt waardoor uw zonnepanelen beschadigd raken. Bestaat er eigenlijk zoiets als een garantie op zonnepanelen en het achterliggende systeem? Niet alleen uw zonnepaneel kan immers kapotgaan, maar ook het hele systeem er rond is vatbaar voor defecten. We vertellen u in dit artikel graag meer over de garantie op zonnepanelen.

Garantie op de volledige installatie

We gaan er in het eerste geval van uit dat u er voor heeft gekozen om een volledige installatie op vlak van zonne-energie af te nemen bij een bepaald bedrijf. Die installatie komt meestal met een standaard garantie van zo'n 2 jaar. Verschillende bedrijven hebben er de laatste jaren echter voor gekozen om hun klanten de mogelijkheid te bieden om die standaard garantieperiode te verlengen. Hou er wel rekening mee dat de looptijd van de garantie in de meeste gevallen beperkt wordt en dat u voor een extra lange garantie een bepaalde meerprijs zult moeten betalen. Hoeveel die meerprijs exact inhoudt is echter eveneens afhankelijk van het bedrijf waarbij u de installatie heeft gekocht.

Garantie op het vermogen van zonnepanelen

Nog belangrijker dan bovenstaande is het echter om te weten dat er ook een bepaalde garantie wordt geboden op het vermogen van zonnepanelen. Die garantie wordt berekend aan de hand van het piekvermogen van de zonnepanelen en bedraagt doorgaans zo'n 80 a 90 procent. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de duurtijd van de garantie op het vermogen van zonnepanelen flink kan verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het ene bedrijf zal u bijvoorbeeld een garantieperiode geven van tien jaar terwijl andere bedrijven op dat vlak eenvoudig vijftien, twintig of zelfs vijfentwintig jaar garantie kunnen bieden. Hou er wel rekening mee dat de duurtijd van de garantie meestal eveneens verrekend zit in de prijs.

Garantie op de omvormer

Zogenaamde fotovoltaÏsche cellen en brandstofcellen waarvan gebruik wordt gemaakt in zonnepanelen leveren gelijkstroom. Die gelijkspanning dient echter omgezet te worden in 230V wisselspanning en dat gebeurt met behulp van een omvormer. De garantie die op de inverter gegeven wordt is afhankelijk van leverancier tot leverancier. Doorgaans kunt u rekenen op een standaard fabrieksgarantie van vijf jaar, maar de meeste leveranciers bieden u de mogelijkheid om deze garantieperiode (tegen een kleine vergoeding) te verlengen.

Garantie Zonnepanelen