background-image
Header DeBesteGids.nl/zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

In principe komt er bij zonnepanelen niet zoveel onderhoud kijken. Het enige waar u rekening mee dient te houden is het feit dat uw zonnepanelen ook te maken krijgen met verschillende invloeden vanuit de natuur. Dan denken we in eerste instantie bijvoorbeeld aan bladeren die van de bomen vallen, maar ook aan uitwerpselen van vogels of andere hinderlijke aspecten die het rendement van uw zonnepaneel kunnen aantasten. Om er zeker van te zijn dat uw zonnepanelen steeds hun optimale rendement weten te behalen doet u er dan ook goed aan om uw zonnepanelen op regelmatige basis te reinigen. We vertellen u in dit artikel dan ook graag meer over hoe u, uw zonnepanelen kunt onderhouden.

Zelf mijn zonnepanelen reinigen, kan dat?

Het is natuurlijk perfect mogelijk om zelf uw zonnepanelen te reinigen al dient u er wel rekening mee te houden dat u absoluut geen allesreiniger mag gebruiken. Dit kan uw zonnepanelen beschadigen en het rendement aanzienlijk aantasten. Daarnaast moet u in eerste instantie ook nagaan wat de zelfreinigende werking van uw zonnepanelen is. Verschillende moderne zonnepanelen beschikken immers over een ingebouwde reiniging die er voor zal zorgen dat uw zonnepanelen automatisch om de X aantal tijd worden gereinigd. Op deze manier hoeft u er zelf dan ook geen tijd en aandacht aan te spenderen. Hou er, wanneer u toch uw zonnepanelen zelf dient te reinigen, ook rekening mee dat u bij voorkeur geen gebruik maakt van gewone doeken. Deze kunnen krassen op uw zonnepanelen maken wat eveneens het rendement niet ten goede zal komen. Het beste kunt u gewoon gebruikmaken van kleine sproeiertjes die eventueel bijvoorbeeld op een stuk bevestigd worden. Gebruik ook zeker nooit een hogedrukreiniger om uw zonnepanelen mee te reinigen, want ook daardoor kunnen uw zonnepanelen beschadigd worden!

Zonnepanelen met een automatische reiniging

Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven zijn er vandaag de dag reeds zonnepanelen op de markt die in staat zijn om zichzelf te reinigen. Dergelijke zonnepanelen zijn uitgerust met kleine sproeiertjes welke er voor zorgen dat het vuil op regelmatige basis wordt afgewassen. Dergelijke installaties zorgen er natuurlijk wel voor dat de aankoopprijs van het zonnepaneel in kwestie een stuk hoger ligt dan wanneer er geen automatische reiniging wordt voorzien, maar u spaart dan ook gelukkig zelf wat tijd uit. In de meeste gevallen zal een dergelijke automatische reiniging één keer in de week of één keer in de twee weken plaatsvinden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u de staat van uw zonnepanelen niet meer dient te controleren. U doet er ook dan immers nog steeds goed aan om dit gewoon in het oog te blijven houden.

Zonnepanelen op een plat dak